En plikt å glede seg

Av Else Brit og Håvard Kleppe
2. okt. 2004
Under løvhyttefesten er det en plikt å glede seg.
Da får vi konsentrere oss om det som er positivt.

                                                                                     

"Den første dagen skal dere ta frukter av edle trær, palmeblad, grener av løvtrær og popler som vokser ved bekkene, og glede dere i sju dager for Herren deres Guds åsyn."  (3.Mos 23; 40)

 

Vi har nylig hatt de alvorligste dagene i det jødiske året, hvor det ved Rosj HaSjana (Nytt-år) blåses i bukkehorn for å kalle folk til å gjøre opp med sin Gud og med sine medmennesker. Botsperioden når sitt høydepunkt ti dager senere; Jom Kippur  er dagen for soning og forsoning. I menigheten var mange sammen til bønn og faste denne dagen. Leiligheter og hage ble brukt til overnatting for de som bor langt fra kirken.

Fem dager senere skal jødene bo i løvhytter (Sukkot), for å minnes ørkenvandringen mot løfteslandet.  Det bibelske påbudet er at vi skal "glede oss."

 

Det er mange nyheter som kan skape mismot og pessimisme. De siste ukene har det vært ekstra mange raketter og granater som har blitt skutt fra Gaza og inn i Israel, og det har resultert i store materielle ødeleggelser og tap av menneskeliv. Mens Ariel Sharon kjemper en hard politisk kamp for å trekke soldater og bosettere ut av Gaza, "takker" palestinske grupper med å intensivere  beskytningen mot sivile mål i Israel. For å få slutt på angrepene  sendes israelske tropper på ny inn i Gaza.

 

Men nå skal vi glede oss;

Det er ca  en uke siden Tobias (Tuvija) fikk en blodpropp i ene øyet  og mistet synet totalt. For å løse opp blodproppen, åpnet legene ved Hadassa-sykehuset i Jerusalem  en  blodåre i foten, og førte et tynt, fleksibelt rør helt fram til blokkeringen i øyet.  Kort tid etter kunne den blinde se. Han gråt av glede da han ble intervjuet.

 

I det hele tatt blir vi overveldet av det faglige nivået som legene her i landet har. For bare noen dager siden satt 120 hjertespesialister verden over for å overvære en direktesendt hjerteoperasjon, hvor en israelskbygd robot ble brukt til å blokke opp årer i hjertet.

 

Kompetanse og hjertelag forenes i stor grad på Wolfson-sykehuset i Holon. Israelske hjertekirurger har tatt imot over tusen barn fra "fiendeland". De kommer fra Irak, Iran, Zanzibar, Pakistan og flere andre muslimskle land. I "jødeland" får de gratis utført de mest kompliserte hjerteoperasjoner og blir gitt fremtid og håp.

 

 

Turisttrafikken til Israel har tatt seg en del opp, og vi har også møtt noen norske grupper. Mange har observert at antallet selvmordsangrep er mer enn halvert det siste året, i det er i den perioden flere deler av forsvarsgjerdet er fullført.

Turister har kunnet se ortodokse jøder som har handlet  "sonoffer".

Nå ber vi om visdom for de som er i maktposisjoner, slik at murer og skillegjerder blir overflødige. Kanskje behøver vi alle at Gud på ny rører ved våre hjerter, slik at hans nåde kan "blokke ut" der noe stenger for hans kjærlighet.

Vi gleder oss over muligheten til å så Guds kjærlighet i hjertene til et økende antall barn og unge i menigheten. I samarbeid med  menighetsmedlemmer, har givere i Norge gjort  det mulig å pusse opp og utstyre to sabbatskolerom og Samuels nye kontor. I rommet for aldersgruppen 0-5, kan nybakte mødre stelle sine minste, mens de som er litt større får formidlet evangeliet av trofaste sabbatskolelærere.

 

 

Uten å lukke øynene for de mange ting som kan skape pessimisme og uro, ønsker vi dere alle et "nådens år" fra Gud. 

Ønsket  kommer fra et Haifa hvor gradestokken viser over tredve grader, og luftfuktigheten er over 80%. Puh!  Neste sommersesong håper vi å ha montert klima-anlegg i leiligheten.

Om varmen er noe strevsom, står det bra til med oss begge.

 

 

 

Med de beste hilsener fra  Else Brit og Håvard